Har det været det hele værd?

Millionær for enhver pris
Som helt ung drømte jeg om at blive iværksætter, og tjene rigtig mange penge. Jeg ville være millionær for enhver pris, og tjene så mange penge at jeg ville have frihed til at bestemme over mit eget liv.

50 ansatte og 60 milioner
Det lå dybt i mig at bevise overfor mig selv, at jeg kunne skabe en virksomhed og opnå en omsætning, til at jeg også kunne lønne medarbejdere. Det er indtil videre blevet til 8 virksomheder, 50 ansatte og en årlig omsætning på godt og vel 60 millioner.

Fortryder intet
Det har kostet blod, sved og tårer, men jeg fortryder intet. Jeg i har i dag solgt de fleste af mine virksomheder, og har opnået én mine store drømme. At have færrest mulige bekymringer, at kunne arbejde fra min bærbar computer hvor end jeg er i verden, samt have en så kort arbejdsuge som muligt.

Indholdsfortegnelse

Mit mål som iværksætter

Jeg har altid haft mål her i livet, både professionelt og personligt. Jeg føler i den grad at jeg har nået mit professionelle mål med opbygningen af mine forskellige virksomheder, og efterfølgende salg af disse.

Mit mål har altid været at kunne bestemme over min egen tid, og have friheden til at arbejde uanset hvor i verden jeg er, blot jeg har min bærbar computer.

I dag er jeg bosiddende i Spanien, arbejder for danske kunder, og har friheden til at vælge hvornår og hvor meget jeg ønsker at arbejde.

Min iværksætterrejse

I 17 år drev jeg online marketingbureauet Siteworks. Jeg havde de bedste partnere og de mest fantastiske medarbejdere. Over 1000 websites og webshops er blevet produceret gennem tiden. Jeg var med fra starten da Jubii, Yahoo og Google kom til verden. Jeg har lavet hundredvis af Google kampagner, og tør godt at sige at jeg med mit nuværende setup, er blandt de bedste danske online marketingbureauer. Du kan læse mere på martilmarketing.dk (website er på vej).

Én virksomhed blev til flere
Da min drivkraft er at bygge virksomheder, valgte jeg sideløbende med opbygningen af Siteworks at etablere flere virksomheder. Du kan herunder se de forskellige virksomheder jeg har opbygget sammen med partnere og dygtige medarbejder.

Bagsiden af medaljen

Det har været svært for mig at give mig 100% væk til iværksætteri, familie og venner på samme tid. Der følger mange tanker med, når man begynder at have 60 ansatte og omsætte for mange millioner. Alt fra høje månedlige faste omkostninger, personaleforhold, finanskriser mv.

Det er særlig svært at være iværksætter, hvis man som mig har værdier om at man skal være til stede både fysisk og mentalt overfor sine børn, familie og venner. Jeg havde et mål om, at når jeg fik børn, skulle jeg være hjemme senest kl. 16.30 hver dag. Det var jeg fysisk, men ikke mentalt, hvilket konfliktede totalt med mine værdier.

Jeg gik ned med et brag
Jeg troede ikke det kunne ske for mig. En torsdag morgen kl. 4 vågnede jeg, grædende og ude af mig selv. Jeg vidste ikke hvad der var galt eller hvad jeg skulle gøre. I 14 dage benægtede jeg overfor mig selv, at det handlede om et stresssammenbrud. Trods jeg ikke kunne samle mig om noget mentalt, åbnede jeg alligevel computeren hver dag og prøvede at arbejde. Det resulterede i at mine daværende partnere kom hjem og tog min computer fra mig og ændrede alle mine logins til vores systemer.

Kom først tilbage efter et halvt år
Herefter gik det op for mig at den var helt gal, og at jeg havde stress. Jeg lå på sofaen i 3 ½ måned, hvor jeg ingenting kunne. Først efter 6 måneder begyndte jeg at arbejde igen. Jeg startede hos en stresspsykolog, hvilket gav mig det skub mod det mål jeg egentlig havde glemt – at kunne bestemme over min egen tid, og have friheden til at arbejde uanset hvor i verden jeg er, blot jeg har min bærbare computer.

Det er enormt vigtigt at du som iværksætter formår at trække dig ud af de mange daglige gøremål, ser på dig selv udefra, og dermed på hvordan du har det, og ikke mindst holder øje med om du er på rette vej i forhold til dit øverste mål eller drøm. Læs mere om hvad jeg mener længere nede på siden.

Mine bedste råd til dig

Hvis jeg havde haft min nuværende erfaring og viden dengang jeg startede som iværksætter, var der mange ting jeg ville have gjort anderledes. Derfor vil jeg gerne dele mine bedste råd med dig, så du kan komme bedst muligt i gang med dit iværksætterliv.

Forretningsplan og budget
Noget mange tit får at vide når man starter op som iværksætter, er at man skal lave en forretningsplan og et budget. Det gad jeg ikke. Og det er der mange der ikke gider, men det kan være en rigtig god idé. Som min far sagde dengang jeg spurgte ham om han troede at jeg kunne skabe en virksomhed med overskud, sagde han, at det hele afhænger af om du kan sælge produktet, og om hvor mange omkostninger du sætter dig i.

Det havde måske været meget godt med et budget og en forretningsplan da jeg startede. Men det konflikter med det faktum, at det ikke er det du gider at gøre som iværksætter. Og du har heller ikke nogen erfaring med det. I dag starter jeg aldrig et projekt op uden et budget og en plan.

Vurdér om du skal lave en deadline
En anden ting jeg 100% ville have gjort anderledes, er at jeg aldrig nogensinde ville have brugt 17 år på at nå hertil hvor jeg er i dag. Nu er det ikke nogen hemmelighed, at jeg med mine virksomhedssalg tjente en god sjat penge, men det har jeg altså været 17 år om. Ja, jeg har fået en rigtig god løn undervejs. Men jeg tør slet ikke tænke på hvor jeg ville have været, hvis jeg efter 5, 6 eller 7 år havde solgt Siteworks for 1 million kroner.

Den første million
Man siger, at den første million er den sværeste er tjene, hvilket jeg er helt enig i. Tænk hvis jeg havde stået for 10 år siden med en million kroner, alt den fritid jeg har nu, min erfaring etc., så ville jeg tro, at jeg havde kunnet få den million til at yngle langt mere, end de millioner jeg tjente på salget af mine virksomheder i 2019.

Så længe du kan mærke passionen for det produkt eller serviceydelse du sælger, giver det god mening at fortsætte år efter år med samme virksomhed. Men hvis du som mig brænder for at opstarte virksomheder, så sæt dig en deadline for hvornår du skal sælge din virksomhed uanset hvad du får for den, så du kan komme i gang med noget nyt.

Lyt til din omgangskreds
En anden ting jeg også ville have gjort anderledes, var at have lyttet mere på min omgangskreds, familie og tætte venner. Da jeg begyndte at blive grå i hovedet og snerrede ad folk, fordi jeg arbejdede alt for meget, begyndte familie og venner at spørge mig ad om jeg havde det godt, og om jeg måske skulle begynde at geare lidt ned. Jeg lyttede ikke, og som tidligere skrevet, endte det med at jeg gik ned med et brag.

I stedet for at jeg var gået på orlov i 2 måneder, og måske havde mistet en smule omsætning, resulterede det i 6 måneders sygdomsforløb, hvilket kostede virksomheden tab af mange store kunder og masser af omsætning. Så lyt til din omgangskreds. Det er i hvert fald et råd jeg gerne vil give dig.

Hold møder med dig selv
En sidste ting er noget jeg praktiserer i dag, og som alle iværksættere bør gøre. Det er, at jeg holder møder med mig selv. Når du har lagt en plan og et mål, fx at du vil have en Porsche om 2 år, eller vil have 20 ansatte, eller udvikle et produkt hvor du opnår et givent antal % i markedsandele, så skal du sætte dig ned og skrive hvilke handlinger du skal foretage dig dagligt, ugentligt og månedligt for at nå det mål.

Men, det er nemt at skrive drømme og handlinger ned. Kunsten er at udføre de handlinger, for at nå dine drømme. Derfor skal du holde møder med dig selv. Hold fx et møde hver mandag morgen, hvor du så kigger på de handlinger du skal lave i den kommende uge, og de handlinger du skal lave i de efterfølgende uger. Stemmer de overens med vejen til dit mål? Når du holder de møder, vil du hele tiden have fokus på dit mål, og sørge for, at dine handlinger følger dig i den rigtige retning. At holde møder med dig selv er yderst vigtigt.

Rejs væk
Derudover skal du rejse væk en uge eller en måned om året hvis det er muligt. At rejse alene væk en hel uge giver dig mulighed for at sætte dig i ro og mag for at kigge hele din forretningsplan igennem, og måske endda hele dit liv, eventuelt revurdere og tilpasse din plan. Og så allervigtigst, at tjekke op på om du er på rette vej, eller hvad der skal ændres fremadrettet. Efter denne rejse har du en fornyet plan til dine mandagsmøder med dig selv.

Brug en coach eller sparringspartner
Når du er iværksætter, er der mange ting at holde styr på. Jeg har selv brugt en coach til at kigge på mig og min plan udefra. Min coach har hjulpet mig med at holde mig på sporet af min plan, og fortælle mig, hvis jeg var på vej i en retning der ikke var forenelig med de mål og drømme jeg havde sat op.

Jeg anbefaler på det varmeste, at du får en coach eller en sparringspartner, så I sammen kan være med til at nå det mål og drømme du går efter. Det er blandt det jeg tilbyder i dag, så skulle du være interesseret at høre mere om dette, så sig endelig til.

Har det været det hele værd?

Efter at have solgt mine virksomheder i 2019, har jeg spurgt mig selv mange gange, om det har været det hele værd. Når jeg dykker dybere ned i mine tanker, føler jeg ikke, at jeg har været nærværende nok overfor min familie.

Heldigvis gik det sådan, at jeg igennem de mange år havde en rigtig god løn, der gjorde at min familie og jeg har haft rigtig mange gode oplevelser. Og efter mine virksomhedssalg har jeg også tjent en del millioner. Penge er gode at have, da det dels giver mulighed for ikke at arbejde så mange timer om ugen. Det giver mig også mulighed for at investere i andre iværksættere, som også har været en del af min langsigtede strategi.

Men allervigtigst, så er jeg nu i en situation hvor jeg bor i Spanien med min familie, hvor jeg nyder de mange solskinstimer, en arbejdsuge på 15-20 timer og tid til nærvær med min familie. Så svaret er helt klart ja, det har været det hele værd.

Hvad laver jeg i dag

Udover at investere i andre iværksættere, bestyrelsesposter og coaching af iværksættere og virksomhedsejere, har jeg ikke kunne fralægge mig min passion for online marketing, hvorfor jeg har stiftet Martil Marketing.

Med mine +20 års erfaring indenfor marketing, hjælper jeg med at udtænke og eksekvere marketingplaner for forskellige virksomheder i Danmark.
Hvis du vil vide mere om hvordan jeg hjælper virksomheder med at øge deres omsætning, kan du læse mere på www.martilmarketing.dk (website er på vej).

Har du spørgsmål?
Jeg håber du er blevet inspireret af min iværksætterhistorie, og kan bruge min erfaring og viden på din egen iværksætterrejse. Hvis der noget du mangler på websitet, eller brænder inde med spørgsmål, så skriv endelig til mig.

Menu