At skære tænder kan være et tegn på stress

De fleste kender til de perioder, hvor tankerne kører rundt i hovedet. Man er presset, og det kan mærkes på krop og sjæl. For mig kom det til udtryk ved et besøg hos tandlægen. På billedet nedenfor kan du se, hvordan jeg har slidt alle min fortænder skæve i undermunden. At skære tænder er skam ikke for sjov.

Årsagen bag at skære tænder

Mange ligger og bearbejder dagens “prøvelser” om natten og efter en del år, kan det ses på forskellige måder – i mit tilfælde på tænderne.

Der kan være mange forskellige grunde til at man skærer tænder. I virkeligheden kan det ikke siges med sikkerhed, hvorfor nogle personer skærer tænder – og andre ikke gør. Man antager, at det at skære tænder blandt andet påvirkes af:

  • Forkert tandstilling
  • Psykologiske faktorer (stress)
  • Koffein
  • Nikotin
  • Hjerneskade
  • Nogle typer medicin.

Nu hverken ryger jeg, tager ej heller medicin – ligesom jeg ikke selv mener, at jeg er hjerneskadet :-). Til gengæld må jeg må jo erkende, at jeg kan sætte kryds ved forkert tandstilling og i perioder stress og koffein.

Jeg har stor svaghed for Café Latte. Til tider drikker så jeg mange, at jeg må fylde mig med beroligende medicin for at kunne falde ned igen ;-).

Smerter i kæben og hovedpine

I lang tid har jeg haft ondt i kæberne, og jeg har ofte hovedpine. Jeg har aldrig rigtig tænkt over hvorfor, men dét at skære tænder er åbenbart med til at give smerter i kæbens led og muskulatur. Så har du ondt i kæben og ondt i hovedet ligesom jeg, kan årsagen være at du skærer tænder om natten. Har du tilmed slidte tyggeflader – er det næsten helt sikkert, at du har at gøre med at skære tænder.

Konsekvenser af at skære tænder

Man antager at 2 ud af 10 skærer tænder om natten, hvilket jeg åbenbart også gør. Hvis tænderne når at blive meget slidte, kan det gå ud over tyggemusklerne og tyggeevnen, da sammenbiddet bliver ændret – og i sidste ende kan det resultere i, at man kan slide helt ned til tandkødet.

Løsningen

For os der skærer tænder, er løsningen som regel en bideskinne, eller få rettet din tandstiliing. Hvis du vælger at få rettet din tandstilling, skal du efterfølgende sove med en natskinne, som forhindrer tænderne i at flytte sig tilbage. Natskinnen vil også fungere som fremtidig beskyttelse mod at skære tænder.
Men skinnen er jo blot en symptombehandling, og fjerner ikke selve årsagen til problemet.

Den primære årsag til at jeg skærer tænder, kunne sagtens være for mange bekymrende tanker.

Og hvorfor skriver jeg så et indlæg om at skære tænder?

Jeg skriver dette indlæg for at minde andre om, at vi til tider bekymrer os alt for meget. Så meget, at det kan ødelægge både krop og sjæl. Uanset om du er iværksætter, ambitiøs, perfektionist eller andet, så er det at slide sig selv ned, ikke det værd. 

Jeg har selv tænkt og spekuleret siden jeg startede som iværksætter tilbage i 2002, og troede egentligt, at jeg efter mit stressforløb tilbage i 2012, at jeg var blevet bedre til at lægge mærke til faresignalerne. Men okay, lige det her signal der sker om natten, har jeg har haft svært ved at lægge mærke til. Mit besøg hos tandlægen blev en lille reminder om, at livet udenfor arbejdet trods alt er det vigtigste. 

Jeg har gennem mine tid som iværksætter fundet ud af, at kun 10% af vores bekymringer bliver til noget. Så hvorfor egentlig spekulere så meget?

Tegn på stress – er du stresset?

Jeg forestiller mig, at det er ret individuelt, hvad der sker i kroppen, når man er stresset. Når jeg er stresset får jeg hovedpine, ondt i kæberne, sover dårligt, oplever glemsomhed og forvirring – og er iøvrigt på ingen måde nærværende. I mine unge år oplevede jeg også trykken for brystet og tristhed. Sidst men ikke mindst oplever jeg at skære tænder om natten.

Kender du faresignalerne, kan du også nå at komme dem i forkøbet – inden det er for sent. Så behøver et besøg hos tandlægen ikke at være dét, der skal gøre dig opmærksom på, at du er stresset.

Spørgsmålet er nu, hvordan DIN krop reagerer, når du er stresset?

Menu